Uputstvo o dodatku prehrani

ALTIOKS® 200 mg kapsule, tvrde

ALTIOKS® 200 mg je dijetetski proizvod koji sadrži alfa lipoičnu kiselinu, supstancu sa snažnim antioksidativnim djelovanjem koja obavlja važne metaboličke i antioksidativne funkcije u organizmu. Zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi, alfa lipoična kiselina se dobro distribuira i u vodenoj sredini i u masnom tkivu i tako štiti ćelije čitavog organizma od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Sastav

Jedna kapsula, tvrda sadrži: alfa lipoične kiseline 200 mg
Ostali sastojci: laktoza monohidratna, mikrokristalna celuloza, hipromeloza, natrij laurilsulfat, kroskarmeloza natrij, talk, silicij dioksid, koloidni, magnezij stearat.
Sastav želatinske kapsule: titan dioksid (E 171), željezo oksid žuti (E 172), želatina.

ŠTA JE ALFA LIPOIČNA KISELINA?

Alfa lipoična kiselina je masna kiselina koja se u malim količinama prirodno sintetiše u organizmu i nalazi u svakoj ćeliji. U organizmu ima višestruku ulogu:

  • Učestvuje u konverziji glukoze u energiju neophodnu za odvijanje fizioloških procesa. Alfa lipoična kiselina podstiče bolje korištenje glukoze u mišićima čime smanjuje nivo glukoze u krvi i omogućava veću proizvodnju energije iz ugljikohidrata i masti.
  • Neutralizira slobodne radikale i tako sprječava oštećenje ćelije.
  • Učestvuje u obnavljanju drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E, glutation i koenzim Q10, kada njihov kapacitet, tokom odvijanja fizioloških procesa, biva iscrpljen.
  • Povećava sintezu glutationa koji je neophodan za eliminaciju štetnih materija iz organizma.

Smatra se da alfa lipoična kiselina sprječava ili usporava mnoge promjene u organizmu čiji je nastanak povezan sa starenjem, kao što su promjene na srcu, promjene metabolizma šećera, slabljenje mentalnih i odbrambenih funkcija, gubitak snage mišićnog tkiva. Osim toga, svojim antioksidativnim svojstvima sprječava oksidaciju LDL holesterola i djeluje zaštitno na kardiovaskularni sistem. Alfa lipoična kiselina cirkulacijom lako dospijeva i u mozak i do perifernih nerava i prodire u sve dijelove nervne ćelije gdje neutralizira slobodne radikale i tako sprječava ubrzano starenje nervnog tkiva ili razvoj degenerativnih hroničnih bolesti.

KADA SE ALTIOKS®  PRIMJENJUJE?

ALTIOKS® 200 mg kapsule  se primjenjuju:

  • u stanjima povećanih potreba za zaštitom od štetnih uticaja slobodnih radikala
  • za održavanje normalnog metabolizma glukoze

Primjena alfa lipoične kiseline preporučuje se i zdravim osobama kao dodatak svakodnevnoj prehrani, posebno osobama starijim od 40 godina.

KAKO SE ALTIOKS®  PRIMJENJUJE?

Odrasli: 1 – 3 kapsule dnevno, pola sata prije obroka.

Napomena: Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamjena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu.

ŠTA JE JOŠ POTREBNO ZNATI?

 Upozorenja i mjere opreza

Alfa lipoična kiselina utiče na glikemiju (nivo šećera u krvi). Oprez je potreban ukoliko uzimate lijekove za liječenje šećerne bolesti jer može doći do naglog pada nivoa šećera u krvi.

ALTIOKS® 200 mg kapsule  sadrže laktozu. Ako Vam je ljekar rekao da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Trudnoća i dojenje

Ne postoji dovoljno studija o sigurnosti primjene alfa lipoične kiseline za vrijeme trudnoće i dojenja, zbog čega se primjena ALTIOKS® 200 mg kapsula ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja.

 

Uzimanje drugih lijekova

Alfa lipoičnu kiselinu ne treba uzimati istovremeno sa preparatima koji sadrže željezo, magnezij, cink ili sa mlijekom i mliječnim proizvodima, jer može doći do smanjenja djelovanja.

U slučaju potrebe da se uzima poslije obroka, ALTIOKS®  treba uzeti dva sata poslije jela.

Redovno konzumiranje alkohola može smanjiti efikasnost alfa lipoične kiseline. Stoga izbjegavajte njegovo prekomjerno konzumiranje.

Neželjena djelovanja

Osobama sklonim alergijskim reakcijama se preporučuje oprez. Moguća je pojava kožnog osipa.

Ukoliko primijetite bilo kakve znakove koji upućuju na pojavu alergije (preosjetljivosti), prestanite s primjenom ovog proizvoda i posavjetujte se sa ljekarom.

KAKO SE ČUVA ALTIOKS®?

Čuvanje i rok upotrebe

ALTIOKS® 200 mg kapsule morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Čuvati na temperaturi do 25 °C.

Rok upotrebe: 24 mjeseca.

ALTIOKS® 200 mg kapsule se ne smiju koristiti poslije isteka roka upotrebe navedenog na pakovanju.

 

Pakovanje

ALTIOKS® je pakovan u kutije sa sadržajem 30 i 60 kapsula.

 

Proizvođač: Bosnalijek d.d., farmaceutska i hemijska industrija, dioničko društvo, Jukićeva 53, Sarajevo, Bosna i Hercegovina