O proizvodu ALTIOKS®

ALTIOKS® 200 mg kapsule su dijetetski proizvod koji sadrži alfa-lipoinsku kiselinu (lipoičnu, lipoinsku, tioktičnu, tioktinsku kiselinu), supstancu s izrazito jakim antioksidativnim djelovanjem koja obavlja važne metaboličke i antioksidativne funkcije u organizmu. Zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi, alfa-lipoinska kiselina dobro se distribuira i u vodenoj sredini i u masnom tkivu i tako štiti ćelije čitavog organizma od štetnih utjecaja slobodnih radikala.

altioks_581x330ŠTA JE ALFA-LIPOINSKA KISELINA?

Alfa-lipoinska kiselina je masna kiselina koja se u malim količinama prirodno sintetizira u organizmu i nalazi u svakoj ćeliji. U organizmu ima višestruku ulogu:

  • učestvuje u konverziji glukoze u energiju neophodnu za odvijanje fizioloških procesa. Alfa-lipoinska kiselina potiče bolje korištenje glukoze u mišićima, čime smanjuje nivo glukoze u krvi i omogućava veću proizvodnju energije iz ugljikohidrata i masti;
  • neutralizira slobodne radikale i tako sprečava oštećenje ćelije;
  • učestvuje u obnavljanju drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E, glutation i koenzim Q10, kada njihov kapacitet tokom odvijanja fizioloških procesa biva iscrpljen;
  • povećava sintezu glutationa, koji je neophodan za eliminaciju štetnih materija iz organizma.

Smatra se da alfa-lipoinska kiselina sprečava ili usporava mnoge promjene u organizmu čiji je nastanak povezan sa starenjem, kao što su promjene na srcu, promjene metabolizma šećera, slabljenje mentalnih i odbrambenih funkcija, gubitak snage mišićnog tkiva. Osim toga, svojim antioksidativnim svojstvima sprečava oksidaciju LDL holesterola i djeluje zaštitno na kardiovaskularni sistem. Alfa-lipoinska kiselina cirkulacijom lahko dospijeva i u mozak i do perifernih nerava i prodire u sve dijelove nervne ćelije, gdje neutralizira slobodne radikale i tako sprečava ubrzano starenje nervnog tkiva ili razvoj degenerativnih hroničnih bolesti.

KADA SE ALTIOKS® PRIMJENJUJE?

ALTIOKS® 200 mg kapsule  se primjenjuju:

  • u stanjima povećanih potreba za zaštitom od štetnih utjecaja slobodnih radikala
  • za održavanje normalnog metabolizma glukoze

Primjena alfa-lipoinske kiseline preporučuje se i zdravim osobama kao dodatak svakodnevnoj prehrani, posebno osobama starijim od 40 godina.

 KAKO SE ALTIOKS®  PRIMJENJUJE?

Odrasli: 1-3 kapsule dnevno, pola sata prije obroka.

Za više informacija o ALTIOKS-u® pročitajte Uputstvo…