FAQ

Da li ALTIOKS® mogu uzeti uporedo sa svojom terapijom za šećernu bolest? Inače sam dijabetičar već 7 godina, a posljednju godinu dana sam na inzulinu, a također mi je nedavno dijagnosticirana hipofunkcija štitne žlijezde, zbog čega pijem levotiroksin.

Učinak snižavanja glukoze u krvi u toku inzulinske terapije ili terapije oralnim antidijabeticima može biti povećan ukoliko se u isto vrijeme konzumira alfa-lipoinska kiselina. Zbog toga je, naročito u početku, potrebna pažljiva kontrola stanja glukoze u krvi ili praćenje stanja glukoze u krvi. U određenim slučajevima može biti potrebno smanjiti dozu inzulina ili dozu oralnog antidijabetika kako bi se izbjegla pojava simptoma hipoglikemije, tj. niskih vrijednosti glukoze u krvi. Također, pri istovremenom uzimanju alfa-lipoinske kiseline i levotiroksina treba biti na oprezu jer alfa-lipoinska kiselina može utjecati na smanjenje nivoa tireoidnih hormona.

Zašto se preporučuje ALTIOKS® uzimati dva sata prije ili dva sata poslije jela?

Važno je uzimati alfa-lipoinsku kiselinu 1 sat prije ili 2 sata poslije jela i upotrebe mineralne vode, jer vezuje slobodne jone iz hrane i pića, pa se smanjuje količina koju prihvata organizam.

Da li uz ALTIOKS® mogu uzimati multivitaminske preparate?

Preparati koji sadrže vitamine i minerale mogu se uzimati istovremeno s ALTIOKS-om® jer međusobno ne utječu na apsorpciju. Vitamini, naročito vitamini topivi u mastima preporučuju se uzimati u toku obroka ili neposredno nakon obroka, dok se ALTIOKS® preporučuje uzimati na prazan želudac ili dva sata nakon obroka.

Iako je teško zadovoljiti potrebe za alfa-lipoinskom kiselinom prirodnim putem u namirnicama, svakako se, kada je riječ o alfa-lipoinskoj kiselini, preporučuje da se uzima u obliku dodataka prehrani. Zbog čega?

Za razliku od prehrambenih izvora, u dodacima prehrani alfa-lipoinska kiselina dostupna je u slobodnom obliku te u znatno većim dozama. Zahvaljujući tome, bioraspoloživost alfa-lipoinske kiseline veća je ukoliko se unosi putem dodataka prehrani u sastavu proizvoda ALTIOKS®.

Q&A (pitanja i odgovori)

Ukoliko imate pitanja o alfa lipoinskoj kiselini ili slobodnim radikalima i antioksidantima, a odgovor niste pronašli na stranici altioks.ba,
postavite svoj upit na koji će odgovoriti medicinski ili farmaceutski stručnjaci.

Odgovori su informativne prirode, a za sve dodatne informacije obratite se svome ljekaru ili apotekaru.

Odgovor ćemo vam poslati putem e-maila. Vaši osobni podaci ostaće strogo povjerljivi.

* obavezna polja za popuniti