Najvažniji antioksidansi

Neki od najvažnijih antioksidansa se proizvode u vašem tijelu.

Alfa-lipoinska kiselina (ALA) – pored toga što čisti slobodne radikale iz organizma, ovaj moćni antioksidans pokazuje cijeli niz dodatnih korisnih djelovanja. Preporučuje se za primjenu kod određenih bolesti, ali i kod zdravih odraslih osoba jer podržava vitalnost organizma, usporava starenje, poboljšava pamćenje, smanjuje razmnožavanje virusa, jača imuni sistem i funkcije jetre, sprečava nastanak ozbiljnih oboljenja i pomaže u oporavku organizma od istih…
Za više informacija o alfa-lipoinskoj kiselini pogledajte stranicu o proizvodu Altioks®.

ALA ispunjava kriterije koje bi trebao imati savršeni antioksidans:

 • neutralizacija slobodnih radikala
 • laka i brza apsorpcija te brzo iskorištavanje od strane tjelesnih ćelija
 • podrška drugim antioksidativnim sistemima
 • mogućnost koncentriranja unutar i izvan ćelija
 • uklanjanje metalnih jona

ALA je jedinstven antioksidans koji je hidrosolubilan i liposolubilan, te utječe na skoro sve ćelije u organizmu. Uz vitamine B pomaže pretvaranje masnoća, bjelančevina, ugljenih hidrata u energiju koju organizam koristi.

ALA potiče regeneriranje drugih antioksidanasa, poput vitamina C, vitamina E i glutationa. To znači da, ukoliko organizam istroši ostale antioksidanse, ALA može pomoći da se isti obnove.

Istovremeno, ALA pojačava efekte drugih antioksidanasa, poput vitamina C, vitamina E i glutationa.

ALA je jedini antioksidans koji se lako prenosi do mozga, što nudi brojne koristi koje osobe s moždanim bolestima, poput Alchajmerove, mogu imati od ALA.

Određene namirnice, poput mesa, jetre, špinata, predstavljaju izvor ALA, ali količina koja se može unijeti u njima nije dovoljna. Također, stvaranje ALA u organizmu se smanjuje i sa  godinama starosti U ovim slučajevima potrebno ga je nadoknaditi dodacima prehrani.

Neki od najvažnijih antioksidansa se proizvode u vašem tijelu.

Glutation – poznat je kao jedan od najpotentnijih tjelesnih antioksidanasa. Ovaj tripeptid se nalazi u svakoj ćeliji organizma. Posjeduje sposobnost i da maksimizira učinke ostalih antioksidanasa, uključujući alfa-lipoinsku kiselinu, vitamine C i E, koenzim Q10…, koje svakodnevno unosimo u svježem povrću i voću koje jedemo.

Primarna funkcija glutationa je da zaštiti ćelije od oksidativnog i peroksidativnog oštećenja. Nepohodan je za detoksikaciju, iskorištavanje energije i sprečavanje bolesti koje povezujemo sa starenjem. Eliminira toksine iz ćelija i štiti od štetnih učinaka raznih zračenja, hemikalija i zagađivača iz okruženja.

Kako se stvaranje glutationa smanjuje s  godinama starosti, treba povećavati unos namirnica koje podstiču njegovu proizvodnju u organizmu, poput visokokvalitetnih proteina iz sirutke, jaja, kurkumina, mesa domaćih životinja na prirodnoj ispaši…

Neki od najvažnijih antioksidansa se proizvode u vašem tijelu.

Koenzim Q10 (Co Q10) ili ubikvinon – u tijelu se pretvara u ubikvinol, reduciranu formu koja maksimizira njegove koristi u svakoj ćeliji tijela. Osim što štiti od slobodnih radikala, koenzim Q10:

 • pomaže u povećanju proizvodnju energije u ćelijama tijela,
 • osigurava održavanje zdravlja vašeg srca, imunog i nervnog sistema,
 • pomaže u smanjenju znakova normalnog starenja,
 • pomaže održavanje krvnog pritiska unutar normalnog raspona.

Sposobnost pretvaranja ubikvinona u ubikvinol smanjuje se s godinama starosti.

Neki antioksidansi se ne mogu proizvoditi u vašem tijelu, pa ih je potrebno unositi namirnicama.

Neke namirnice poput povrća, grožda i kakaa sadrže veće količine resveratrola, antioksidansa koji prolazi kroz tzv. krvno-moždanu barijeru, osiguravajući zaštitu za mozak i nervni sistem. Zbog potvrđene učinkovitosti protiv tzv. bolesti starenja, resveratrol je prozvan  „izvorom mladosti“.

Osim zaštite od slobodnih radikala, ovaj antioksidans pomaže:

 • usporiti širenje malignoma, naročito karcinoma prostate,
 • sniziti krvni pritisak,
 • održati srce zdravijim i poboljšati elastičnost krvnih sudova,
 • normalizirati protivupalni odgovor organizma,
 • spriječiti razvoj Alchajmerove bolesti.

Neki antioksidansi se ne mogu proizvoditi u vašem tijelu, pa ih je potrebno unositi namirnicama.

Biljne namirnice sadrže i karotenoide, prirodne pigmente koji našoj hrani daju prelijepe  živopisne boje, ali također pokazuju i snažna antioksidativna djelovanja. Postoji oko 700 prirodnih karotenoida, i upravo sada bar 10 od njih cirkulira kroz vaše tijelo.

Karotenoidi se dijele u dvije grupe:

 • karoteni, bez atoma kisika, poput likopena (nalazi se u crvenom paradajzu) i beta-karotena (nalazi se u narandžastim mrkvama), koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata je njegova uloga u održavanju dobrog vida, a visok unos beta-karotena smanjuje i rizik raka pluća kod pušača;
 • ksantofili, sa atomom kisika, poput luteina, kantaksantina, zetaksantina i astaksantina. Lutein štiti od katarakte i makularne degeneracije u oku, dok je zetaksantin najčešći karotenoid koji nalazimo u paprikama, kiviju, kukuruzu, grožđu, narandžama, tikvama.

Neki antioksidansi se ne mogu proizvoditi u vašem tijelu, pa ih je potrebno unositi namirnicama.

Vitamin C – dobro poznat antioksidans sa širokim spektrom koristi za zdravlje. Vitamin C ima različite funkcije:

 • kao najveći donor elektrona značajno doprinosi borbi protiv oksidativnih procesa,
 • održava optimalan protok elektrona unutar ćelije,
 • štiti proteine, masti i druge životno važne molekule u tijelu.

Vitamin C je neophodan u sintezi kolagena, koji je važna strukturna komponenta kostiju, krvnih sudova, tetiva i ligamenata. Najbolji izvor vitamina C je svježe, organski uzgojeno voće i povrće. Preveliki unos vitamina C može dovesti do stvaranja oksalatnih bubrežnih kamenaca.

Neki antioksidansi se ne mogu proizvoditi u vašem tijelu, pa ih je potrebno unositi namirnicama.

Vitamin E – prirodni vitamin E zapravo predstavlja grupu od osam različitih molekula: četiri tokoferola i četiri tokotrienola. Svi vitamini E nalaze se u zdravoj, cjelovitoj i izbalansiranoj prirodnoj prehrani. Dodaci prehrani sadrže samo pojedine molekule. Vitamin E doprinosi imunim funkcijama, učestvuje u metaboličkim procesima i popravci DNK. S druge strane, preveliki unos vitamina E može povećati rizik od karcinoma prostate i moždanog udara.

Kompleks vitamina ACE (tzv. „pušački vitamini“) štiti ćelije organizma od raznih oštećenja i podržava imunološki sistem.