Kako antioksidansi pomažu našem tijelu?

DNA_2

Najvažnija mjera očuvanja zdravlja je prevencija bolesti, što podrazumijeva zdrav stil života, pravilnu i uravnoteženu prehrana, umjerenu fizičku aktivnost i redovne sistematske preglede. Naravno, savremeni način života ne ostavlja uvijek vremena za sve ove aktivnosti i zato sami pomoći moramo našem organizmu. Dodatni unos antioksidanasa jedan je od najboljih načina da spriječimo oksidativni stres i održimo vitalnost našeg imunog i kardiovaskularnog sistema.

Brojna ispitivanja dokazala su koristi koju antioksidansi donose organizmu u smislu održavanja dobrog zdravlja i smanjenja rizika za npr. srčane bolesti, karcinom, Parkinsonovu ili Alchajmerovu bolest. Antioksidansi pomažu i u usporavanju procesa starenja, koji opet ima neizmjeran utjecaj na zdravlje kože.

Ostali važni benefiti antioksidanasa uključuju:

  • popravak oštećenih molekula – neki antioksidansi to čine donirajući atom vodika. To je vrlo važno kod zaštite najvažnijih molekula, poput DNK-a.
  • blokiranje produkcije metalnih radikala – neki antioksidansi pokazuju efekat heliranja – oni privlače toksične metale poput arsena ili žive koji mogu dovesti do formiranja slobodnih radikala, potom ih čvrsto vežu za sebe sprečavajući nastanak ikakve hemijske reakcije. Helirajući agensi koji su topivi u vodi mogu „ispratiti“ metale iz tijela, putem urina.
  • stimuliranje genske ekspresije i endogene produkcije antioksidansa, povećavajući prirodne odbrambene snage organizma.
  • osiguravanje tzv. efekta štita – neki antioksidansi djeluju kao virtuelni štit, pridružujući se pojedinim molekulama poput DNK štiteći ih od napada slobodnih radikala.
  • poticanjem maligne ćelije da „počini samoubistvo“ – neki antioksidansi podržavaju određene antitumorske molekule koje zaustavljaju rast karcinoma i prisiljavaju neke karcinomske ćelije na samodestrukciju (tzv. apoptoza).

Ljudska vrsta ima skoro najduži životni vijek što najvjerovatnije dugujemo dobrobiti koju nam pružaju antioksidansi. Raznovrsnost ljudske ishrane ide tome u prilog. Također, ljudsko tijelo samo proizvodi antioksidanse koji nisu pronađeni kod drugih živih bića. Naši prirodni antioksidansi međusobno se kompenziraju, trenutno se preklapajući u slučaju nedostatka jednog od njih.