Da bismo se odbranili od slobodnih radikala, potrebno je u organizam unositi antioksidanse koji su esencijalni za održavanje optimalnog zdravlja. Unosimo ih hranom, a u slučaju nedovoljne produkcije u tijelu (starenje) ili nedostatnih količina u hrani (siromašna, jednolična prehrana ili povećane potrebe organizma), potrebno je uzimati dodatke prehrani. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale „žrtvujući“ (donirajući im) svoj elektron da bi na taj način prekinuli lančanu reakciju „krađe“ elektrona od drugih molekula (tj. sprečavaju oksidaciju drugih molekula). Važno je istaći da sami antioksidansi, donirajući svoj elektron, ne postaju nestabilni, i to ih čini posebnim.
Naše tijelo prirodno producira antioksidantne enzime kao rezultat normalnog metabolizma i stvaranja energije, ali i tokom fizičkog napora ili upalnog procesa bilo gdje u organizmu. Također, produkcija antioksidanasa u organizmu javlja se kao prirodan biološki odgovor na utjecaje iz okoline, a s ciljem kontroliranja lančanih reakcija koje izazivaju slobodni radikali. Postoji fina ravnoteža prooksidantnih/antioksidantnih reakcija u tijelu. Ravnotežu narušavaju procesi koji povećavaju količinu slobodnih radikala, a s druge strane, postoji smanjen unos egzogenih ili smanjena produkcija endogenih antioksidanasa (npr. zbog starenja). Ni prevelike količine antioksidanasa nisu dobre za tijelo, jer u tom slučaju može doći do smanjenja imunog odgovora i neprikladnog odgovora organizma kod izloženosti mikroorganizmima.